top of page

ההבדל בין כעס בריא לכעס הרסני

  • 16 במרץ
  • זמן קריאה 3 דקות

כעס הוא רגש טבעי שכולנו מרגישים ויש לו גם צד חיובי (כן, חיובי 😊) - הוא מאותת לנו שמשהו לא בסדר, שהגבולות שלנו הופרו או שמשהו לא צודק מתרחש. הוא בעצם שומר עלינו. אבל יש הבדל משמעותי בין כעס בריא, לבין כעס הרסני – שמתבטא בהתנהגות תוקפנית, כזו שפוגעת, מקטינה, מעליבה, מפחידה. כשהוא הופך לכזה, הוא יוצא בלי שליטה, פוגע באחרים ואחר כך משאיר אותנו עם תחושות של אשמה וחרטה.


במשך שנים חוויתי על בשרי עצבנות יתר והתמודדתי עם התקפי זעם שהשפיעו על מערכות היחסים שלי, על הבריאות ועל תחושת הערך העצמי. זה קשה להודות שיש לך בעיה כזו כי אתה חושב שזה היה כעס מועיל וצודק. אבל רק שראיתי עד כמה הוא בעצם כעס מזיק ועד כמה הוא כבר פוגע גם בילדים שלי – הבנתי שזה חייב להשתנות. 

כעס בריא – הכוח להציב גבולות

כעס בריא, כשהוא מובן ומנוהל נכון, הוא כלי מעולה לניהול ההתנהגות והתגובות שלנו. אני תמיד אומר שניתן לחשוב עליו כמו נורה אדומה שנדלקת בלוח הבקרה הרגשי שלנו, שמתריעה על כך שמשהו חשוב קורה שדורש את תשומת הלב שלנו. תחשבו לדוגמא שאיזה קולגה בעבודה שלכם יקבל את הקרדיט על העבודה שלכם - כעס בריא יגרום לנו לפני הכל לשים לב שאנחנו מרגישים פגועים ושזה ממש לא צודק. הוא מתריע על זה כדי לשמור עלינו.


כשאני אני אומר כעס בריא אני מתכוון לרגש הפנימי, לעצבים שאנחנו מרגישים באותם רגעים. ואז, כשאנחנו מבינים את חוסר הצדק שהוא מתריע עליו נוכל גם להבהיר את עצמינו בצורה עניינית ומכבדת. נוכל לומר "תראו אני מרגיש ממש מתוסכל מכך שהשקעתי כל כך הרבה עבודה בפרויקט הזה ושזה לא צודק שלא קיבלתי כך קרדיט. מרגיש כאילו כל העבודה הקשה שעשיתי לא נראית". 


כמו שאתם בטח שמים לב ההבדל המשמעותי הוא בשליטה – כשאנו מודעים לרגשות שלנו , נותנים להם מקום ולא נותנים לכעס להשתלט עלינו, אנחנו מסוגלים להשתמש בו ככלי חיובי. כעס בריא מאפשר שיח, הוא מבוסס על תקשורת ולא על התקפה. הוא לא מוביל לעצבנות יתר, לא מצטבר לכדי התקף זעם - אלא דווקא מתבטא בתחושה של עמידה על שלנו, באופן כזה שמקדם אותנו ולא הורס אותנו. וכל זה מתחיל במודעות שהכעס הביא אלינו. 

כעס הרסני – כשהרגש שולט בנו

מנגד, כעס הרסני הוא רגש מתפרץ, בלתי נשלט שפוגע באחרים וגם בנו. במקום להיות כלי שמשרת אותנו, אנחנו הופכים למשרתים שלו. הכעס הזה מגיע לרוב באופן לא מודע ומתפרץ כמו גל צונאמי - כזה שמכה בכל מי שנמצא סביבנו. אם ניקח שוב את אותה דוגמא של הקרדיט בעבודה. הכעס הזה יתפרץ כך: "מנוולים! ימים שהשקעתי בפרויקט הזה ואין לכם מילה אחת טובה לומר לי על זה? אתם אנשים נצלנים שרואים רק את עצמם. ועוד הלכתם לאדם הכי דפוק פה ונתתם לו את הקרדיט שמגיע לי? הוא לא עשה כלום בפרויקט הזה". זה הרסני.


אני זוכר תקופות שבהן הייתי נסער ומגיב ככה בדיוק. כל דבר קטן היה מדליק אותי ומביא אותי להתקף עצבים לא ענייני. עצבנות יתר הייתה כמו משקולת שסחבתי איתי לכל מקום. אז הבנתי שאני חייב ללמוד איך להפחית כעס לפני שהוא ימשיך להרוס את כל מה שבניתי. כמו שאמתי בפתיחה, התחלתי לראות את ההרס הזה מתפתח גם אצל הילדים שלי. וזה כאב לי מאד. 

איך להפחית כעס ולשמור על איזון?

אז אנחנו יכולים למנוע מהכעס להפוך להרסני, צריך ללמוד להיות קשוב לו ולהבין שהוא פשוט מסמן לנו להפעיל כלים. הנה כמה בסיסיים שאני מלמד במסגרת הסדנה שלי במרכז דולב:

  1. מודעות לסימנים המקדימים – הכעס מאותת לנו בצורות שונות ככל שהוא מתגבר. הגוף מאותת לנו באמצעות דפיקות לב חזקות ונשימה שטחית, המחשבות מתחילות להיות מטרידות וחוזרות על עצמן , והרגשות שלנו מאותתים לנו שמשהו לא בסדר. אנחנו מרגישים אי שקט פנימי.

  2. קבלו פרופורציה - כשאתם מזהים את הסימנים האלו, זה הזמן לעצור ולשאול את עצמנו: "האם אני מצוי בסכנה?", "האם המצב הזה מהווה איום על הקיום שלי?" כשהתשובה הברורה מאליה היא לא - אנחנו פתאום תופסים פרופורציות מהכעס שתקף אותנו, ולמרות שאנחנו מרגישים שהצדק איתנו, אנחנו מסוגלים לנהל את המצב באופן שונה. זה כלי חזק מאד ואני ממליץ לכם לנסות אותו.

  3. פריקה מבוקרת באמצעות תקשורת – במקום לצבור עצבנות יתר שתוביל בהכרח להתקף זעם, אפשר למצוא דרכים מבוקרות לפרוק את הכעס. בסדנא לניהול כעסים אנחנו לומדים צורת תקשורת חדשה שמחליפה את התקשורת התוקפנית שלנו כיום. היא בעצם מחליפה את ההתפרקות התוקפנית שלנו.




    להפוך כעס הרסני לבריא - ולחיות את החיים המספקים ביותר!

    מה שהבנתי לאורך השנים הוא שכעס לא חייב להיות אויב. להפך, כשאנחנו לומדים לנהל אותו ולא לתת לו לנהל אותנו, הוא יכול להיות דווקא מנוע לדחיפה לשינוי חיובי. אבל אם אנחנו מתעלמים ממנו, נותנים לו להתעצם ולשלוט בנו – הוא הופך לכוח הרסני.

    כעס בריא הוא כזה שהופך לחבר שלנו, שמתריע שצריך להפעיל כלים של ניהול כעסים, בעוד שכעס הרסני הוא כזה שמקשה עלינו למצוא איזון ושלווה פנימית ופוגע בנו וגם באחרים. הבחירה בין השניים תלויה בנו.


    עמית

    למידע על הסדנאות הקרובות לניהול כעס לחצו כאן

    למידע ורכישה של הספר  הפיסי "לפרוץ את הדרך - המדריך לניהול כעס" לחצו כאן

    למידע ורכישה של הספר הדיגיטלי "לפרוץ את הדרך - המדריך לניהול כעס" לחצו כאן

    לבדיקה מבוססת מחקר של רמת הכעס שלכם לחצו כאן



Comments


bottom of page