top of page

איך לשלוט בכעסים - כתבה ב"הארץ" (אפריל 2022)

עודכן: 28 באוק׳

בדולב – המרכז הישראלי לניהול כעס, מסבירים כיצד הסדנאות - קבוצתיות ואישיות – מביאות לשינוי מהותי בחיים לאחר השגת שליטה על הכעסים. "צריך לאמן את המוח, שיודע לאמץ שינוי בזמן קצר כשמעניקים לו את החלופות הנכונות", מסבירים במרכז. (לקריאת הכתבה ב"הארץ": https://www.haaretz.co.il/labels/1.10759507)

איך לשלוט בכעסים
איך לשלוט בעצבים

איך לשלוט בכעסים?

דמיינו גבר שחוזר בערב לביתו היישר לתוך ההמולה והשמחה של בית בו גדלים ילדים צעירים, רגע לפני ההכנות לקראת ארוחת הערב ושנת הלילה.


בעודו עומד בפתח הבית, בנו שמט את הכוס מידיו והמים נשפכו על הרצפה. תוך שבריר שנייה האב החל לכעוס ולצעוק.


הילד נס לחדרו, האם ניסתה להרגיע את האב, אבל הוא המשיך לעמוד בפתח הבית ולצעוק.


למתבונן מהצד האירוע הזה יכול להיתפס כתגובה קיצונית למקרה אזוטרי של מים שנשפכו. במשפחתו של אותו הגבר מדובר בהתפרצויות זעם וכעס שחוזרות על עצמן שוב ושוב, ללא קשר לסיבה.


"זו רק דוגמה אחת לאנשים שלא יודעים לנהל את הכעס שלהם. אנשים 'רגילים' שחיים בינינו, אך מגיבים בהתקפי זעם וכעס שלעיתים מתפרץ בסערה ולעיתים הוא עצור, ומי שסובלים מכך הם בעיקר בני המשפחה והסביבה הקרובה", מסביר עמית לוי, מייסד "דולב – המרכז הישראלי לניהול כעס", מומחה לניהול כעס מטעם הארגון האמריקני NAMA ומחבר הספר "לפרוץ את הדרך – המדריך לניהול כעס".


"מבחינת אותו האב, הוא יירגע תוך כמה דקות ומבחינתו החיים ישובו למסלולם. אך בני משפחתו ימשיכו לסחוב איתם את הפגיעה, הפחד והעלבון עוד זמן רב.


יתרה מכך, הם יחששו מרגע ההתפרצות הבא. אני מכיר את הסיטואציה הזו מקרוב – גם אני הייתי כזה פעם. ראיתי את הפגיעה שלי באשתי ובילדים, אבל לא ידעתי איך להתנהג אחרת עד שאשתי הציבה גבול ברור כשאמרה: או שתטפל בעצמך או שאנחנו מתגרשים.


במבט לאחור אני מודה לה על כך משום שהאולטימטום הזה גרם לי לשינוי עצום, היא סללה לי את הדרך לטיפול בעצמי וגם על זה שהיא לא ויתרה עליי", מספר עמית.


"כיום אני מנחה סדנאות קבוצתיות ואישיות לניהול ושליטה בכעסים, או בשפת העם 'סדנאות עצבים' שבהן לומדים איך לשלוט בעצבים - הסדנאות מיועדות לגברים ונשים, שהכעס מנהל אותם.


אני מלמד אותם כיצד לנהל את הכעס בכלים מעשיים שעושים שינוי עצום. מאחוריי כבר יותר ממאה סדנאות שהעברתי".


לאמן את המוח

איך לשלוט בכעסים? עמית מסביר כי לרוב ניתן לאפיין את מי שמתקשים לנהל את הכעס שלהם גם כאנשים פרפקציוניסטיים, כשאחד ממנגנוני המפתח לשינוי הוא היכולת להתמודד עם הצלחות וכישלונות.


"העידן המודרני מכתיב לנו כללים נוקשים שמכוונים אותנו לתוצאות ולמצוינות. אצל הפרפקציוניסטים שרוצים לבצע כל משימה, בכל היבט בחייהם, אין פחות מממאה אחוז.


התפיסה שלהם של הצלחה וכישלון היא של שחור ולבן, אך החיים מורכבים גם מהרבה אפור שהם לא רואים. הפער הזה בין המציאות לבין החוויה הסובייקטיבית שלהם גורם להתפרצות כעס ותסכול", מסביר עמית.

הוא מוסיף כי "אצל מרביתם הסיבה לכעס יותר עמוקה ונובעת לא פעם מחוויות ילדות קשות, מסרים שקיבלו, כמו: אתה לא מספיק טוב, אתה 'מקולקל', ביקורת, התעלמות, אלימות פיזית או מילולית.


כשאדם ניגש למשימה הוא פוגש בתת המודע שלו את הילד שהיה ומבחינתו אין דרך אחרת פרט לביצוע מושלם, כדי להימנע מאותן תחושות שמלוות אותו מהילדות.


אם הוא לא עומד במשימה שהציב לעצמו יציפו אותו מחשבות של כישלון אישי או שהוא יאשים את הסביבה שהכשילה אותו ומכאן הדרך להתפרצות הזעם והכעס קצרה".


בסדנאות לניהול כעס ובליווי האישי עמית מוביל את הלקוחות שלו בתהליך בשני מישורים עיקריים: שיפור התקשורת ועבודה עמוקה על שינוי המנגנונים שמפעילים את הכעס.


"כשהאדם 'קובר' רגשות ולא נותן להם פורקן, מספיק טריגר קטן כדי שהכעס יתפרץ.


אותו האב שהתפרץ על בנו, הגיע הביתה אחרי שצבר מטען רגשי מכל היום – על הבוס שלו, פקק תנועה שעיכב אותו, שיחת טלפון מטרידה מאביו החולה והכול הלך והצטבר בבטן.


בתהליך של שיפור התקשורת אמנון היה מתקשר מהדרך לאשתו ומשתף אותה במה שעבר עליו במשך היום ובכך מוריד את 'הווליום' ומגיע הביתה כשהוא כבר פחות טעון", ממשיך עמית.


"בתהליך אנחנו בודקים גם מה האוטומט שמפעיל את האדם בכעס שלו ומחפשים לו חלופה. צריך לדעת שכשאדם חווה התפרצות המוח מפעיל מנגנון הישרדות – אני בסכנת חיים.


כשהאדם לומד, מפנים ומטמיע את ההבנה שלא מדובר באמת בסכנת חיים הוא יכול לבחור בחלופה של שחרור – זה לא בשליטה שלי, הפקק בכביש לא תלוי בי, גם התפיסה לגבי כישלון והצלחה משתנה.


לשם כך צריך לאמן את המוח, שיודע לאמץ שינוי בזמן קצר כשמעניקים לו את החלופות הנכונות".


אם אדם הוא פרפקציוניסט הוא בטוח שהוא מושלם. איך הוא בכל זאת מגיע לסדנה?

"זו נקודה כאובה, שגורמת לכך שלוקח לאנשים שנים רבות להגיע למסקנה שהם זקוקים לעזרה ושיש באמת מענה ודרך אמיתית לעשות שינוי.


לפעמים הם מגיעים, נשים וגברים, בעקבות אולטימטום שמציב בפניהם בן או בת הזוג שלהם. לפעמים הם רואים איזה מחיר משלמים היקרים להם בגלל הכעס ואיזה מחיר זה גובה מהם".


"אפשר ללמוד לשלוט בכעסים ולהיות מאושרים ומשוחררים יותר", מוסיף עמית. "אני מתרגש בכל פעם מחדש כשאני רואה איזו דרך עושים הלקוחות שלי בתהליך השליטה בכעסים כשהם יוצאים ממנה מאושרים יותר, משוחררים יותר.


אני יודע שלא רק הם יוצאים נשכרים, אלא שתהיה לכך השפעה אדירה גם על כל מעגלי החיים שלהם, מערכות היחסים שלהם עם העולם, עם המשפחה, עם הילדים ובמקום העבודה משתפרות פלאים.


זה די שכיח שאדם מגיע לסדנה עם מערכת יחסים שבורה על סף או אחרי פרידה ובעקבות התהליך יש התחדשות והתייצבות אוהבת של מערכת היחסים".


לסיכום, אומר עמית כי "מבחינתי הליווי לא מסתיים כשנגמרת הסדנה. אני קשוב וזמין עבור לקוחותיי גם הרבה אחרי שהם מסיימים את התהליך.


יש שינויים טבעיים בחיים בעבודה, בזוגיות, בהורות וכדומה, שעלולים לפעמים להעיר גם את הכעס. אני שם עבורם כדי לנתח איתם את המצב, להזכיר את הכלים המעשיים ולהשיב להם את הביטחון בעצמם ובכלים שלמדו על מנת לשמר את השינוי".


אם קראתם את הכתבה שהתפרסמה בעיתון הארץ - איך לשלוט בכעסים אני שמח להזמין אותך לסדנה שכל כולה מתמקדת בניהול כעס. לאחר הסדנה תדעו טוב יותר איך לשלוט בעצבים שלכם. את כל הפרטים על הסדנאות שלי, תקבלו כאן בלינקים הבאים:









Comentarios


bottom of page